11.8.2013

Raskausviikko 17 (16+0)

Perjantaina alkoi 17 raskausviikko eli ei ole kuin hetki ja puolessa välissä ollaan. Huomenna on toinen neuvola, kivaa! Viikko on alkanut pieniä liikkeitä tunnustellessa ja nopeasta flunssasta toipuessa. Vaatekriisikin oli ja tulee vielä olemaan, mutta onneksi on nettikaupat :)

Paljon tapahtuu taas tällä viikolla, vilkaistaanpas kehitystä ja huomatkaapa nuo lukemat viime viikkoon. Pikkuinen kasvaa aika huimaa vauhtia :)!

Paino: 135 grammaa (viime viikko 100 grammaa)
Pituus päästä peppuun (CRL): 11,5 cm (viime viikko 10 cm)
Koko pituus: 16 cm (viime viikko 12 cm)

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 14 viikkoa vanha. Pystysuora vako ylähuulen yläpuolelle tulee näkyviin tällä viikolla. Jalat saavuttavat kädet kehityksessä, ja ovat tästä lähtien pidemmät. Vilkkaat liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoitaviksi. Sikiö nielee lapsivettä ja pissaa sen sitten takaisin lapsiveteen. Osa jäteaineista alkaa kerääntyä suolistoon. Eikö olekin ihmeellistä, että sikiö voi jo nyt imeä, niellä, pissata, tehdä hengitysliikkeitä ja liikuttaa itseään?

Kuva
Odotat jo varmaan merkkiä lapsen liikkeistä... Naiset, jotka ovat synnyttäneet aikaisemmin, saattavat tuntea ensimmäiset pienet liikkeet. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, voi vielä mennä muutama viikko ennen kuin tunnet mitään.

Minä
Ensimmäisillä kerroilla liikkeet ovat niin heikkoja, ettet ehkä tunnista niitä. Jotkut kertovat sen tuntuvan pienen kalan evän hipaisulta, toiset taas ilmakuplan puhkeamiselta. Mutta jännittävää se on! Varaa hieman aikaa, kun käyt illalla nukkumaan ja makaa hiiren hiljaa. Saatat hyvinkin tuntea sikiön liikahduksen...
Näihin aikoihin on melko tavallista tuntea kipua nivusissa. Kipu saattaa säikäyttää, sillä se voi olla voimakastakin, mutta yleensä aihetta huoleen ei ole. Syitä kipuun on monia, se voi olla lähtöisin esimerkiksi kohdun lantioon kiinnittävistä jänteistä, jotka venyvät kohdun kasvaessa. Voit tuntea jännekipua muun muassa tehdessäsi äkkinäisiä liikkeitä tai aivastaessasi. Vartalon taivuttaminen eteenpäin saattaa hellittää kipua. Nyt nettikaupoille ja sitten viherpeukaloimaan ulos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...