2.8.2013

Raskausviikko 16 (15+0)

Täällä voidaan erittäin hyvin, tosin niskajumi vaivaa ärsyttävän pahasti välillä, kuten juuri nyt :(. Yöt ovat hieman levottomia ja oma teoriani on, että koska nukun levottomasti, jännitän näinä öinä hartioita ja niskanaluetta jostain syystä. Tänään siis kunnon venyttelyt, jospa se siitä. Masussa ei vielä ole muita tuntemuksia kuin satuinnaista kuplintaa, johtuuko sitten vauvasta vai suolistosta. Who knows. Paino on pysynyt maltillisena edelleenkin, vain about kilon nousu. Tänään vaaka tosin näytti enemmän, koska eilen herkuttelin ystäväni seurassa pizzalla, mozzarellasalaatilla ja korvapuustilla. Maistui muuten superhyvältä, sillä muuten syön aika terveellisesti :).

Olin käymässä ystäviemme (tulevien kummien) mökillä ja sain heiltä jo tässävaiheessa vauvatarvikkeita. On leikkimattoa, stokken sängyn pinnasuojaa, lämpöpussia, äitiyspakkauslaatikon patjaa ja reunasuojusta, äitiysvaatetta ja muuta mukavaa. Vaikka pienokaisen syntymään on vielä matkaa tovi, on näitä tarvikkeita kertakaikkisen IHANA hipelöidä ja fiilistellä. On onni, että ystäväpariskunta on säilyttänyt todella paljon tarvikkeita ja vaatteita. Heillä itsellään on poika ja tyttö ja molempien vaatteet on viikattu ja säilytetty todella hyvin. He ovat kierrättäneet vaatteita ystäväringissämme, mutta eihän vauvanvaatteet mene miksikään, joten kaikki on ihan priimakunnossa. Meidän ei varmasti tarvitsisi heti alkuun hankkia juuri mitään vaatteita pienokaisellemme. Mutta enhän minä VOI pitää näppejäni erossa niistä ihanista kuoseista, joten kotiutan varmasti muutaman kauniin vaatekappaleen :).

Mitäs tällä viikolla sitten tapahtuu?

Sikiön paino: 100 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 10 cm 
Koko pituus: 12 cm

Vauva


Kuva
Tämän viikon alussa sikiö on 13 viikkoa vanha. Vartalo kasvaa nyt huippuvauhtia ja jalat pitenevät samalla kun luusto vahvistuu. Myös lihakset vahvistuvat, joten pian voit tuntea sikiön vilkkaat liikkeet. Tällä viikolla korvat saavuttavat lähes lopullisen paikkansa ja ovat selvästi nähtävissä. Nyt pikkuinen näyttää aivan pienoiskokoiselta vauvalta. Iho on lähes läpinäkyvä, joten kaikki verisuonet kuultavat läpi. Iholle muodostuu ohut untuvakarva (lanugo), joka tulee peittämään koko kehon aina syntymään saakka.

Minä

Monet äidit tuntevat jotain vatsassa, mutta eivät ole varmoja onko kyseessä lapsen liikkeistä vai esimerkiksi ilmavaivoista. Usein ensimmäisiä liikkeitä kuvaillaan juuri ”ilmakuplina”. Useimmat äidit alkavat tuntea liikkeitä viikoilla 16 - 20. Tämä on hyvin yksilöllistä. Jos yleensä olet selälläsi nukkuja, kannattaa vaihtaa nukkuma-asentoa. Jos makaat selälläsi, lapsi painaa aorttaasi ja huonontaa kehosi verenkiertoa. Tämä voi johtaa siihen, että sinua huimaa. 

Kohtu painaa 250 g ja sisältää 2,5 dl lapsivettä. Kohdun korkein kohta (fundus) on keskimäärin 8 cm navan alapuolella, mutta voi vaihdella suurestikin.

Innolla siis uuteen viikkoon! Pienokainen kasvaa ja jospa kohta jo tuntisi jotain liikkeitäkin :)

KKEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...