5.11.2013

Ensimmäinen perhevalmennus

Olimme eilen illalla ensimmäisessä perhevalmennuksessa, missä kanssamme oli 7-9 muuta pariskuntaa. Valmennukset ovat maanantai-iltaisin ja tapaamisia on yhteensä kolme. Olipa mukava kuulla muiden lasketut ajat ja vertailla masunkokoja :)

Mitä ilta piti sisällään?

1. Vanhempien ja vauvan hampaiden hoito
Alun esittelyn jälkeen meille kerrottiin kuinka tärkeää on niin vanhempien kuin lapsien hammashuolto. Vauvan hampaita tulee alkaa huoltamaan ensimmäisen maitohampaan pilkahduksesta alkaen. Ja vanhempien on syytä kiinnittää huomiota omaan hammashuoltoon; harjaus kaksi kertaa päivässä ja xylitolia sisältävä purkka tai pastilli suuhun ruokailun jälkeen. Myös säännölliseen ruokailuun olisi syytä kiinnittää huomiota. Hammashoitajalla/suuhygienistillä olisi hyvä käydä näyttämässä legojaan kerran vuodessa. Keskustelimme myös imetyksestä ja tutista sekä siitä kuinka pitkään olisi suotavaa imettää ja tutti suussa porhaltaa. Siis hammasterveyden näkökulmasta.

Kuva


2. Synnytys
Seuraavaksi kävimme läpi synnytystä, kivunlievitystä ja rentoutumista. Musiikki soimaan, valot himmennykselle, simmut kiinni ja neljän minuutin relax-hetki. Katsoimme myös synnytysvideon, jossa kaikki eteni oppikirjan mukaan ja lapsi oli pian maailmassa. Toki tällaisen helpon synnytysvideon katsominen on miellyttävämpää kuin haastavan synnytyskokemuksen jakaminen, mutta jonkinlainen realiteetti olisi mielestäni hyvä säilyttää. Toisaalta; en ole koskaan synnyttänyt, joten mikäpä minä olen tätä asiaa "arvostelemaan" ;).

Videossa näytettiin myös sektiosynnytys, mutta sen osuus jäi todella pliiskuksi. Tätä ihmettelen kovasti, sillä neuvolatädin tai videon mukaan, joka kuudes synnytys on sektiosynnytys. Myöskään videon jälkeen ei sektiosynnyksestä puhuttu mitään, käytiin vain läpi alatiesynnytystä. Tästä aion antaa palautetta, sillä meitä sektiota toivovia tai siihen jo luvan saaneita on varmasti jokaisessa valmennusryhmässä. 

Kuva
Ajatuksia
Mielestämme tapaaminen oli ihan ok, sellaista nice-to-know -tietoa, joka meillä tosin oli jo itsellämme. Ehkäpä tuo vauvan hampaiden harjaus ekasta valkoisesta pilkahduksesta alkaen tuli ajatuksia herättävimpänä asiana. Legot ovat tärkeä asia ja hammasharjan tulee olla aamun ja illan kiva kaveri eikä se pakollinen paha (vaikka sitäkin se varmasti välillä tulee olemaan). Sektiosta olisimme halunneet kuulla enemmän ja ihmettelin kovasti, että se lähestulkoon sivuutettiin ihan kokonaan.

Ensi maanantaina uudestaan, uudella agendalla.

Millaisia kokemuksia teillä on näistä illoista ja oliko illat kattavia vai olisitteko toivoneet jotain lisää?

/baby is having her every night party... :)


10 kommenttia:

 1. Täällä Keski-Pohjanmaalla ei moisia valmennuksia järjestetä laisinkaan, ei sitten minkäänlaista synnytysvalmennusta tai muuta vastaavaa. Ainoastaan raskauden loppuvaiheessa on tutustumiskäynti synnärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä käytännöt vaihtelee! Ei ole tullut mieleenkään ettei perhevalmennusta tarjottaisi. Luet nyt sitten täältä mun blogista mitä näillä kolmella käynnillä käydään läpi :). Ensimmäinen käynti oli, kuten kirjoitin, nice-to-know -tietoa, joka meillä jo tosin oli. Onko kaikki muuten hyvin?

   Poista
 2. Perhevalmennus jossa itse kävin, keskittyi oikeastaan vain parisuhteen ylläpitämiseen ja imettämiseen. Itse olisin toivonut että äidinmaidon korvikkeista olisi edes vähän puhuttu, koska tiesin jo raskaana ollessa että imettäminen ei onnistu. Kaipasin tietoa myös mistä saisi tukea kun on yksin vauvan kanssa jos sitä jossain vaiheessa tarvitsisi, mutta nämä asiat sivuutettiin täysin. Ainoa positiivinen kokemus koko perhevalmennuksessa oli synnärille tutustuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasti :). Olen aivan ihmeissäni siitä, kuinka paljon käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Meilläkin pääsee synnärille tutustumaan ja ajattelin käyttää tämän kyllä hyväksen :)

   Poista
 3. Hei,satuin tänne vähän aika sitten ja nyt käyn vähän väliä kurkistamassa, mitä teille kuulu:)Meillä nimitain LA melkein samaaikana.) Mä ododttelen toista lasta niin ei ole minkäläistä perhevalmennusta ja kyllä moni asia on unohtunut niiten 5 vuoden aikana.
  Ihana masu sulla ja masu kans tosi nätti ja pieni:) Musta tuntuu, että mulla tule kiloja pelkästä ruuan katsomisesta:) Mutta en ole huolissa, koska viimeks meni imetyksen myötä kaikki pois ja korkojen kera:) Vaikka tiedän, että masuja ja kiloja ei sais verrata, nii kuitenki itse aina kans vertan ja välillä tuntuu aika isolat mun maha ja välillä jopa pieni muihiin verratuna:)
  Mutta oikein mukavaa ododttusta ja mielenkiinolla käyn kurkimassa, miten täällä mene!
  Mukavaa torstaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Missis H kommentistasi ja kauniista sanoistasi. Mukavaa, että olet löytänyt blogini. Tervetuloa mukaan! Vai että tammikuun bebeä sielläkin odotellaan. Noh, sulla on kuitenkin jo kokemusta esikoisesta, meillä taas kaikki on uutta ja ihmeellistä vaikka ystävillä muksuja onkin ja olen itse hoitanut lapsia teini-iästä asti. Oma on kuitenkin sitten niin eri asia, ja esikoinen vielä :).

   Oman kehon muutokset ihmetyttävät kovasti ja varsinkin tuo etumuksen kasvu. Hetkeäkään en kuitenkaan vaihtaisi pois. Tätä on toivottu niin pitkään ja hartaasti :). Olen ollut aina kova liikkumaan ja luonnolliset rajoitukset liikkeiden ja treenin suhteen ovat muuttuneet ja paljon. Noh, kevät tulee nopeasti ja pääsen taas rakkaiden syketreenien pariin. Olen pyrkinyt pitämään painon aisoissa syömisen ja liikunnan avulla, Kyllähän namit maistuisivat ja suklaa varsinkin :)

   Kivaa torstaita myös sinne:)!

   Poista
 4. Kyllä täällä kaikki muutoin on kunnossa :) Olishan se kiva, jos olisi ollut jonkunlainen perhevalmennus/synnytysvalmennus, mutta eiköhän luonto hoida homman sitten kun tulee sen aika :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se luonto hoitaa asiansa, mutta olisihan se tosiaan kiva, jos olisi ainakin tarjottu ko. palvelua. Tuosta alta voit lukaista, ettei se täällä pk-seudullakaan ole sääntö, että perhevalmennukset tulee automaattisesti. Outoa sanon minä.

   Poista
 5. Kuinka usein teillä on ollut neuvolakäyntejä? Kahden viiko välein vai kuukauden välein? Itsellä menossa rv 30+4 ja seuraava neuvolakäynti olisi vasta ensi viikon tiistaina eli tuolloin raskausviikkoja 31+4. Edelllinen neuvolakerta oli viikolla 26+4 eli viiden viikon väli neuvolakäyntien välillä. Perhevalmennuksesta täällä Lauttasaaressa ei ole tietoakaan...Ihmeellisesti vaihtelee toimintatavat neuvoloiden välillä myös pk- seudulla. Perhevalmennus olisi ollut ihana lisä odotusaikaan...

  Terkuin, Bugaboo bongari ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi vaan Bugaboo bongari ja kiitos viestistäsi. Tervetuloa blogini lukijaksi!

   Kaivoin oikein neuvolakortin laukunpohjalta, jotta saan statistiikan esiin :)
   Edellinen neuvola on ollut viikolla 22+0 ja nyt eilen oli 29+3 eli vajaan parin kk välein. Siinä välissä oli ensimmäinen neuvolalääkäri vkolla 26+4. Seuraavat neuvola-ajat ovat 26.11 (31+4) ja sitä seuraava taas 11.12 (33+5). Eli nyt käynnit alkavat tihenemään selvästi.

   Siis oikesti; ei perhevalmmenuksia, vaikka asutte tuossa muutaman kilometrin päässä. Vaikka eihän sillä matkalla ole mitään väliä vaan paikallisilla toimintatavoilla, kuten mainitsit itsekin. Todella outoa.
   Kirjoitan seuraavan postauksen liittyen toiseen perhevalmennukseemme parin päivän sisällä. Sitten ainakin tiedät, mitä siellä läpikäydään ja keskustellaan. Voit sitten vaikka vinkata siitä omalle neuvolatädillesi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...