19.6.2014

Tyttö 5 kuukautta ja neuvolakuulumiset

Heissan!

Meillä oli alkuviikosta viisikuukautisneuvola. Taas kerran sitä tajuaa kuinka aika suorastaan juoksee ja perässä ei meinaa pysyä. Meillä ei ole kotona enää "vauvavauvaa", vaan kiljuva, naurava, kääntyilevä ilopilleri, joka havannoi uusia juttuja joka päivä ja on luonteeltaan todellinen social butterfly. Ei vierasta (ainakaan vielä) ketään tai mitään, on avoin kaikille ja kaikelle.


Miten käsittämättömän hienoa on seurata oman lapsen kehittymistä ja sitä miten hän ymmärtää asioita JO nyt. Rutiinit ovat löytäneet paikkansa ja ne rytmittävät päivää mukavasti. Ei ehdi tulla nälkäkiukku tai unikiukku, äiti ja isi osaavat siis ajastuksen vallan hyvin :).

Tyttömme on kasvanut pituutta sitten viime neuvolakäynnin (4,5 viikkoa) peräti 4 senttiä, kun taas paino ei ole pysynyt ihan samassa tahdissa. Painoa viime käynnin jälkeen on tullut lisää vain puolisen kiloa. Mutta eikös se niin mene, että joko paino TAI pituus spurttaa välillä? Painokontrolli on nyt kahden viikon kuluttua ja saimme ohjeeksi lisätä kiinteiden määrää siten, että kahdesti päivässä annamme soseita / puuroa ja lisänä rypsiöljyä pari teelusikallista / päivä.

Neiti Ässän mitat 5 kuukauden iässä:
Paino 6.580 kg (6.170 kg)
Pituus 65,4 cm (61,5 cm)
Pipo 41,4 cm (40,6 cm).

Kääntyminen. Ässä on oppinut kääntymään selältä vatsalleen ja sitähän tehdään monta kertaa päivässä vaikkei monen kääntymisen ja peuhaamisen jälkeen enää jaksaisikaan olla masulla. Kääntyminen takaisin selälle onkin sitten ihan toinen juttu. Kiukku iskee väsymyksen myötä ja äidin tai isin täytyy käydä kääntämässä selälle, jotta voi taas kääntyä takaisin mahalleen :). Aamupeuhut otetaan meidän vanhempien sängyssä ja masulla touhotetaan jo aamusta.


Kiinteät ruoat. Olemme nyt jo muutaman viikon ajan maistelleet mm. bataattia ja porkkanaa. Ostin myös ensisekavihanneksia ja omenabanaanisosetta. Maistuu hyvin, vaikkakin osa on swipeissa ja/tai talouspaperissa. Seuraavaksi olisi puuron vuoro. Huomisaamu aloitetaan riisipuurolla ja pian siirrytään kaurapuuroon. Maitoa Ässä saa viisi kertaa päivässä, kerralla menee 170-200 ml. Lisäksi annan soseiden kanssa vettä.

Äänet. Meillä kiljutaan, päristään, maiskutellaan ja harjoitellaan eri äänteitä kuten gugugugu, kakakaka ja ummmumumuumm. Hauskaa. Peilin edessä on superkiva kujeilla ja välillä iskee ujostus omaa kuvaa kohtaan ja pää työnnetään äidin kaulaa vasten :)

Unet. Ässä käy nukkumaan omaan huoneeseensa kello 21-21.30 ja herää iloisena uuteen aamuun kello 7-8.00 aikoihin, jolloin haen/haemme hänet pötköttämään sänkyymme hetkeksi ennen aamupalan tekoa. On todella sydäntä lämmittävää katsella tyttäremme iloa aamunhetkinä. Hän koskettelee kasvojamme, nauraa hekottaa ja rakastaa "lentämistä", kun nostamme hänet ylös. Ihana tyttö!

Aamupäiväpäikyt otetaan yleensä Amazonas Koala kehdossa 10.30-12.00 aikoihin. Iltapäiväpäikyt otetaan siellä missä ollaan. Jos ollaan kotona, ei päikkärit ole kovin pitkät, mutta jos ollaan liikeessä, saattaa Ässä vetää parikin tuntia zetaa. Alkuillan unet ovat puolisen tuntia jos sitäkään. Ilta kasilta alkaakin sitten uni tulemaan ja on iltarutiinien aika.


Päivien touhut. Olen pyrkinyt lähtemään kotoa joka päivä johonkin joko kahdestaan Ässän kanssa tai sitten äiti-lapsi -kamujen kanssa. Suuntaamme kauppakeskuksiin tai lenkille. Mukavaa ajanvietettä varsinkin kun muksut ovat aika samanikäisiä. Heistä on pian paljon seuraa toisilleen :).

Kovasti siis kasvetaan ja kehitytään. Toisaalta haikeaa, toisaalta taas upeaa nähdä Ässän kehittymistä. Kohta meidän vauva ei ole enää se pieni vauva, vaikka vauva hän vielä pitkään onkin.

Mukavaa illanjatkoa kaikille ja hyvää juhannusta! 
Me suunnataan mökkeilemään :)! 

4 kommenttia:

 1. Hei, saako udella, että missä vaiheessa teillä loppui imetys? Meillä vauva saa äidinmaidonkorviketta ja rintamaitoa, mutta on nyt kieltäytynyt rinnasta kokonaan. Vauvalla ikää viisi viikkoa.

  VastaaPoista
 2. Moikka! Saa tottakai kysellä tuosta imetyksestä. Niin; meillähän se ei koskaan lähtenyt käyntiin kunnolla, vaikka yritin niin alkoholittomalla oluella kuin imetysteellä. Vapautin itseni imettämisestä ihanan neuvolakäynnin jälkeen, jossa neukkutäti jutustelu mulle parisen tuntia aiheesta ja aihetta hipoen. Lopettaessa Ässällä oli ikää 6 vkoa. Kun imetys ei sujunut niin se ei vaan sujunut ja välillä asiaa itki niin äiti kuin tytär. Enkä katunut päätöstä. Elämä helpottui ja aloin nauttimaan äitiydestä. Miten teillä sujuu?

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, koska aihe on niin arkaluontoinen ja ympäristö luo omat paineensa. Meillä vauva saa rintaraivareita jo rinnalle asettamisvaiheessa, eikä suostu oikein imemään. Silloin kun hetkeksi saan hänet rinnalle lopettaa hän imemisen aika pian pyristellen itsensä tilanteesta pois. Sen päälle juo korviketta ison määrän, joten tuskin rinnasta kovin paljon saa. Vaikeaa on ja tuntuu, että kaikki ajatukset pyörii vaan tuon asian ympärillä, kun tässä äitiydessä on niin paljon muutakin. Oletko käyttänyt termostuttipulloa esim. kaupungille lähtiessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sen sanoit; ympäristö todellakin luo omat paineensa. Ja sekös on ikävää siinä kaiken hormoonimylläkän keskellä. Itseäni alkoi todella ärsyttämään ihmisten hokeminen siitä miten hienoa imettäminen on ja muuta oikeaa tapaa ei tuntunut olevan. Ja samaan aikaan minusta tuntui ettei se ollut minun eikä tytön juttu. Ei siis yhtään. Meillä oli hiukan samanlainen tilanne: tyttö painoi alle kolmekiloa syntyessään ja hänen imuvoimansa ei vain ollut kovin hyvä. Eli kun otin hänet rinnalle, hän söi ehkä sen pari-kolme minuuttia jonka jälkeen nukahti ja samalla imeminen loppui. Olin todella stressaantunut (puhumattakaan väsymyksestä) yön tunteinta ja itkuhan siinä monesti pääsi. Onneksi neuvolasta ohjattiin imetysopastukseen, jonka meinasin perua, sillä osasinhan minä imettää. Tyttö ei vain syönyt. Onneksi en perunut, sillä minua vastassa oli todella "halkipoikkipinoon" -neukkutäti, joka kyseenalaisti tämän imetyksen juurikin siitä syystä kun se ei vain onnistunut. Lopetin siltä istumalta imetyksen ja pumppaamisen (sitäkin tein hulluna että vauva saisi äidinmaitoa) ja jatkoin syöttöä pelkän korvikkeen turvin.

   Älä stressaa asian kanssa ja lopetat imetyksen jos/kun siltä tuntuu. Äitiys on todellakin PALJON muuta kuin äidinmaitoa. Lapsihan on lähelläsi jokatapauksessa kun ruokit häntä ja hän tuntee tuoksusi ja lämpösi. Ja vinkvink; tässä on myös se hyvä puoli että mies saa paljon isompaa roolia, kun hän voi myös syöttää (ja myös öisin). Meillä toimi todella hyvin ja minäkin sain välillä nukkua piiiitkät unet; samoin mies.

   Ostimme Clas Ohlsonilta pienen termospullon, johon laitoin lämmintä vettä. Näläntullen kaadoin veden tuttariin ja heitin korvikejauheet perään, sheikkaus ja beben lounas oli valmis. Yöllä taas teimme niin, että keitimme veden valmiiksi joko vedenkeittimeen tai siirsin veden jo tuttariin. Nälän iskiessä vesi mikrossa sopivaksi, jauheet kehiin ja ruokaa vaaville. Kerran kellotin tämän koko touhun ja siitä kun nousen sängystä, hoidan lämmittämisen ja tyttö on syömässä näytti kello aikaa 30 sekunttia. Not bad :D

   Tsemppiä kovasti ja kirjoita vaikka emailia mulle, jos tarvitset juttukamua :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...